Maamoul med valnötter

Det här receptet på maamoul har jag fått av Gabbis mamma Amal. Dessa kakor är populära vid olika sorters högtider. De är tidskrävande men så värda.


Ingredienser:
1,5 kg mannagryn
7,5 dl finmald mannagryn (kallas farkha)
900 g osaltat smör
2,5 dl socker
1 dl blomvatten
1 dl rosvatten
2,5 dl ljummet vatten
1 msk blå torrjäst som blandats ut med 0,5-1 dl ljummet vatten
2 tsk malen mahlab på svenska heter den vejksel (krydda som säljs arabiska affärer)
Florsocker

Fyllning
0,5 kg valnötter
2 dl socker
1/4 dl blomvatten
1/4 dl rosvatten

Gör så här:
Blanda ihop båda mannagrynsorterna i en bunke.
Tillsätt socker och mahlab och blanda ihop ordentligt.
Smält smöret och häll över blandningen, blanda ihop med händerna.
Täck över bunken och låt stå i minst 6 timmar eller över natten i kylen. 
När du ska göra kakorna så måste degen tas ut i god tid då den har blivit hård i kylen. 

Blanda jästen med ljummet vatten och låt stå 20 min. Häll jästblandningen över degen.
Tillsätt blomvatten, rosvatten och 2,5 dl ljummet vatten.
Blanda tills degen blir jämn och fin, lättast är att knåda med händerna.
Täck över och låt stå 1 timme.

Hacka under tiden nötterna och häll över blomvatten, rosvatten och socker.
Blanda ihop.

Ta lite deg och forma till en skål, lägg lite av fyllningen och förslut, rulla till en boll och lägg i formen. 

Kakorna måste stå ett tag så ett tips är att göra alla kakor och därefter börja baka dem i ugnen.
Ställ in i ugnen på 200 grader ca 10 min eller tills de fått fin färg.
Pudra över rikligt med florsocker när kakorna svalnat.

Dessa passar utmärkt att frysa, pudra i så fall inte med florsocker förrän vid servering. 





Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: