Hej alla! Idag har jag bakat basbousa som är en mannagrynskaka. Denna kakan serveras i Nordafrika och i Mellanöstern. Den har dock olika namn beroende på var man kommer ifrån, exempel på andra namn är namoura och harise.
I denna kakan ska man ha apelsinblomvatten. Detta säljs i alla orientaliska affärer. På flaskan står det oftast Orange blossom water. Var inte rädd för att testa denna smaksättning, det blir verkligen gott.

Ingredienser till ca 35 st:
500 g mannagryn
2 dl mjöl
2 dl kokos
4 dl socker
3 msk bakpulver
1 1/2 msk vaniljsocker
200 g smält smör
2 msk apelsinblomvatten
4 dl naturell yoghurt
Mandel (jag använder 3 på varje så jag räknar med runt 100 st)
Vit sirap
Aluminiumformar
Gör så här:
Smält smöret.
Blanda ihop alla torra ingredienser.
Blanda därefter ner smör, yoghurt och apelsinblomvatten.
Täck över skålen och låt stå i ca 30 min.
Under tiden lägger du mandel i en gryta med vatten.
Låt koka upp, skölj i kallt vatten.
Skala mandeln.
Fyll varje form med ca 1 msk deg.
Dekorera med mandeln, tryck ner den lite lätt.
Ställ in i ugnen i 30 minuter på 175 grader.
Jag använder två plåtar och kör dom i omgångar.
Ta ut kakorna häll sirap på, låt kakan suga åt sig av sirapen.
Upprepa denna procedur en eller två gånger till beroende på hur saftig du vill ha basbousan.


Kan man frysa ner? :)