Donuts med chokladglasyr

Att göra egna donuts hemma är inte så svårt. Det kräver lite tid bara, men det är roligt så tiden är inget problem. Receptet hittade jag i en veckotidning för länge sedan, jag har dock korrigerat det en aning. Receptet räcker till 20-25 st donuts.

Ingredienser:
25 g jäst för söta degar
100 g smör 
3 dl mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
2 ägg
Ca 10-11 dl mjöl
1 l rapsolja
Valfri dekoration t.ex. kokos, strössel, nötter

Glasyr:
75 g smör
5-6 dl florsocker
1/2 dl mjölk
2 msk kakao

Gör så här:
Smula ner jästen i en skål. 
Smält smöret i en gryta och häll i mjölken. 
Värm till 37 grader.
Häll mjölkblandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp. 
Tillsätt socker, salt, ägg och 5-6 dl av mjölet. 
Arbeta till en smet. 
Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en deg. 
Degen ska vara lite kletig.
Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut degen så att den blir ungefär 1 cm tjock. 
Ta ut rundlar med någon form av mått som är ca 8 cm i diameter.
Ta ut ett litet hål i mitten. 
Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter.
Värm upp olja i en gryta till 180 grader. 
Fritera ett par donuts åt gången i ca 1 minut eller tills de fått en fin färg. Låt rinna av och svalna på hushållspapper.
Glasyr:
Smält smöret i en gryta och låt det svalna. 
Vispa ihop smöret med florsocker och mjölk. 
Börja med 5 dl florsocker och tillsätt resten av florsockret senare om glasyren känns för lös. 
Tillsätt kakao och rör ihop till en len glasyr.
Doppa donutsen i glasyren och garnera med valfri dekoration.

1 Anonym skriven

Bjuder du på dessa när vi kommer upp?

Svar: Hehe, dessa gjordes av mig och barnen för länge sen... :)))
Jossans Mat

2 Samina skriven

Gud så gott!

Svar: Ja riktigt gott! :)))
Jossans Mat

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: