Makloubeh

Makloubeh har sitt ursprung ifrån Palestina och Jordanien men är populärt i hela Mellanöstern. Makloubeh betyder "upp och ned" och det är precis vad rätten är. Rätten tillagas i en stor gryta och vänds sedan upp och ned på ett stort fat eller en bricka. Denna gången valde jag att göra med köttfärs men man kan använda kyckling eller annat kött också. 

Ingredienser:
2 stora glas ris
1 kg nötfärs
1 aubergine
1 blomkålshuvud
3 stora potatisar
100 g mandel
Sjukryddor
Salt
Svartpeppar
Paprikapulver
Gurkmeja
Olja
1 msk smör

Gör så här:
Lägg riset i blöt.
Skiva auberginen i 1 cm tjocka skivor. 
Salta varje skiva, lägg i ett durkslag och låt rinna av. 
Stek nötfärsen.
Krydda med 2 tsk sjukryddor, 2 tsk salt, 1 tsk svartpeppar. 
Dela blomkålen i små buketter.
Skiva potatisen. 
Hetta upp olja i en vid gryta.
Fritera potatisen och sedan blomkålen tills de får lite färg. 
Låt de rinna av på lite hushållspapper. 
Ta upp aubergineskivorna och torka av dem med lite hushållspapper. 
Fritera dem tills de får färg och lägg även dem på lite hushållspapper. 
Häll av vattnet ifrån riset. 
Krydda riset med 1 tsk gurkmeja, 2 tsk sjukryddor, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk svartpeppar och 2 tsk salt. 
Rör runt så att kryddorna fördelas jämt över allt ris. 
Ta fram en stor gryta. 
Placera aubergineskivorna i botten. 
Bred ut lite av riset ovanpå.
Fortsätt sedan att varva med nötfärs, ris, blomkål och potatis i flera lager.
Avsluta med ris. 
Ställ grytan på spisen.
Häll på vatten så att det precis täcker riset. 
Lägg ett lock på och koka på medelvärme i ca 40 minuter. 
Under tiden koka upp lite vatten och häll på mandeln. 
Skölj mandeln i kallt vatten och tryck sen bort skalet. 
Stek mandeln i smör tills de får lite färg. 
Smaka på riset så att det är klart och vätskan har kokats bort. 
Dra bort grytan ifrån spisen och låt stå i ca 15 minuter. 
Ta fram en stor bricka eller ett stort fat. 
Lägg brickan/fatet på grytan och vänd den upp och ned. 
Ibland kan man behöva hjälp för att det blir både varmt och tungt. 
Strö över mandeln. 
Jag brukar servera makloubeh med gräddfil och en enkelt sallad. 

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: