Kalops

Kalops ljuvliga kalops! En av mina favoriter när det gäller husmanskost. Köttet som får koka länge så att det blir alldeles mört. Inte mycket kan slå det, eller vad säger ni? 

Ingredienser:
1 kg grytbitar av nöt
1 stor gul lök
4 morötter
Ca 1 1/2 - 2 liter vatten
1 tsk salt
2 lagerblad
Ca 15 kryddpepparkorn
3 dl grädde
2 msk koncentrerad fond (valfri sort)
Soja 
Smör
Ev maizena

Gör så här:
Skär köttet i kuber, 2x2 cm är lagom.
Salta och bryn köttet i smör så att det får lite färg.
Lägg över i en gryta. 
Skiva löken och stek den i samma stekpanna som köttet bryntes i. 
Löken ska få lite färg. 
Häll löken över köttet. 
Koka upp vatten. 
Häll på hälften vattnet över köttet och löken. 
Lägg ner kryddpeppar och lagerblad. 
Lägg på ett lock och låt koka på medelvärme i 3 timmar. 
Fyll på med mer vatten om det behövs. 
Skala och skiva morötterna.
Lägg ner morötterna i grytan och låt dem koka med tills de blivit mjuka. 
När mycket av vätskan har kokat bort hälls grädde på. 
Blanda ner fond och lite soja för färgens skull. 
Om man vill ha en tjockare sås så kan man ta lite maizena och röra ihop med lite vatten. 
Detta ska i så fall hällas ner i grytan och koka ihop i några minuter. 
Ta bort lagerbladen. 
Servera med kokt potatis och rödbetor. 




Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: