Slottsstek med gräddsås och ättiksgurka

Jag gjorde slottsstek för ett tag sen och jag kommer definitivt att göra det igen. Ett saftigt och gott kött med gräddsås och ättiksgurka, en perfekt helgmiddag. 

Ingredienser:
Slottsstek
1-1 1/2 kg fransyska
2 gula lökar
3 morötter
4 msk tomatpuré
3 msk svartvinbärsgele
Salt
Svartpeppar
Vatten
5 dl grädde
Soja

Pressgurka
1 gurka
2 tsk salt
2 dl vatten 
1/2 dl socker
3 msk ättika
Dill eller persilja

Gör så här:
Krydda köttet med salt och svartpeppar.
Stek den runt om. 
Skär löken och morötterna i bitar.
Lägg ner i grytan. 
Häll på tomatpuré och vatten så att köttet täcks.
Låt köttet koka i ca 2 timmar. 
Ta ur köttet och låt såsen koka ner.
Det ska vara ca 2-3 dl vätska kvar.
Häll på grädde och svartvinbärsgele.
Låt koka ihop tills såsen tjocknar. 
Rör eventuellt ner lite soja för färgens skull. 
Sila såsen för att få bort löken och morötterna. 
Skiva upp köttet och häll såsen över. 
Skölj gurkan och hyvla den med en osthyvel. 
Lägg gurkan i ett durkslag och strö över saltet.
Låt stå över diskhon i ca 10 minuter så att vätskan kan rinna av.
Tryck lätt med handen över gurkan för att få bort så mycket vätska som möjligt. 
Blanda ihop vatten, socker och ättika. 
Häll över gurkan.
Hacka dill/persilja och blanda runt.




Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: