
När jag åt Mhammara för första gången på en restaurang i Göteborg så blev detta en favorit. Varje gång när vi åt där så valde vi denna sidorätt. Tyvärr så bytte restaurangen ägare och därmed byttes menyerna ut. Jag funderade länge på att göra min egna och nu i helgen var det äntligen dags. Den är god att doppa bröd i eller att ha som en sidorätt till en arabisk buffé.
Ingredienser:
4 röda paprikor
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
Ca 2 dl valnötter
1/2-1 dl ströbröd
Salt
Paprikapulver
Ev granatäpplesirap
Gör så här:
Sätt ugnen på 300 grader.
Lägg paprikorna på en plåt och ställ in i ugnen.
Låt dem bli lite svarta.
Tag ut dem och låt dem svalna lite.
Dra bort skalet på paprikorna och strimla dem.
Rosta valnötterna i en torr stekpanna.
Låt dem inte få färg.
Riv vitlöksklyftorna.
Lägg ner vitlök, paprika och valnötter i en matberedare.
Häll på ströbröd lite åt gången.
Smaka av med salt, paprikapulver och eventuellt lite granatäpplesirap.
Ställ i kylen innan servering.
Riktig muhammara ska innehålla sesampasta kallas oxå tahine