Harissa

Harissa är en slags röra gjord på olika sorters chili. Den är populär i Mellanöstern och Nordafrika.


Jag har länge velat testa att göra egen harissa hemma och nu har det äntligen blivit av. Man kan göra den antingen i en matberedare eller med hjälp av en köttkvarn. Det beror helt på vilken konsistens man gillar. 


Viktigt att tänka på är att använda handskar, helst dubbla. Chilin är stark och gör riktigt ont om man får i ögonen. 


Ingredienser:

Ca 1 kg röd chili av valfri sort

6 vitlöksklyftor

Olivolja

1 msk korianderpulver

1-2 tsk salt


Gör så här:

Skär bort "kvistarna"

Dela chilin på längden och försök få bort så mycket av fröna. 

Det gör inget om några blir kvar. 

Kör dem sedan i matberedaren i några minuter. 

Häll lite olja i en gryta. 

Lägg ner röran i grytan och pressa ner vitlök. 

Häll på kryddorna.

Låt småputtra i några minuter. 

Häll på ca 1 msk olja. 

Smaka av med lite arabiskt bröd och se om du vill ha mer krydda. 

Häll upp i burkar.

Täck med olivolja och förslut dem väl. 



Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: