Till 8 portioner behövs:
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
100 g smält smör
Gör så här:
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål
Tillsätt mjölk
Vispa till en jämn smet
Tillsätt det smälta smöret som fått svalna
Hetta upp våffeljärnet
Pensla med lite smör innan första våfflan ska gräddas
Grädda våfflorna tills de blir gyllenbruna.
Belgiska våfflor
Till 8 portioner behövs:
4 ägg
250 g smör
5 dl mjölk
4 dl vatten
25 g färsk jäst (röd)
1 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
13 dl vetemjöl
Smält smör till gräddning
Gör så här:
Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
Smält smöret.
Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet.
Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke.
Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i cirka 20 minuter.
Värm våffeljärnet.
Pensla det med smält smör och grädda dina belgiska våfflor i 3–5 minuter.
Servera våfflorna med grädde eller glass och färska bär. Eller varför inte slå på stort och ta både grädde och glass? Det blir gott med sylt och riven choklad över. Man kan variera i mängder hur man vill dekorera sina våfflor.