Våfflor!

Imorgon är det våffeldagen! Brukar ni äta våfflor då? 

Vilka är era favoriter, de vanliga eller belgiska? Jag gillar de belgiska i och med att de är höga och lite mer fasta i formen. Här under finns två olika recept, ett till vanliga våfflor och ett till belgiska. För att göra belgiska våfflor behövs ett speciellt våffeljärn som är till just för att få den speciella formen. 


Till 8 portioner behövs:
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
100 g smält smör

Gör så här:
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål 
Tillsätt mjölk
Vispa till en jämn smet
Tillsätt det smälta smöret som fått svalna
Hetta upp våffeljärnet
Pensla med lite smör innan första våfflan ska gräddas
Grädda våfflorna tills de blir gyllenbruna.


Belgiska våfflor

Till 8 portioner behövs:
4 ägg 
250 g smör 
5 dl mjölk 
4 dl vatten 
25 g färsk jäst (röd)
1 tsk salt 
1 1/2 dl strösocker 
4 tsk vaniljsocker 
13 dl vetemjöl 
Smält smör till gräddning 

Gör så här:
Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
Smält smöret.
Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet.
Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke.
Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i cirka 20 minuter.
Värm våffeljärnet.
Pensla det med smält smör och grädda dina belgiska våfflor i 3–5 minuter. 

Servera våfflorna med grädde eller glass och färska bär. Eller varför inte slå på stort och ta både grädde och glass? Det blir gott med sylt och riven choklad över. Man kan variera i mängder hur man vill dekorera sina våfflor. 



Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: