Persiskt ris med kyckling och auberginer i tomatsås

Häromdagen var min barndomsvän på besök hos oss tillsammans med sin dotter. Vi hade bestämt oss för att laga persisk mat. Det är så gott så har ni inte testat det så tycker jag verkligen att ni ska göra det. Härligt ris tillsammans med kyckling och auberginer i tomatsås. Det som gör hela rätten så speciell är saffran och de syrliga Berberisbären som man toppar riset med. Bären hittar man i välsorterade livsmedelsbutiker eller i orientaliska butiker. 

När man gör detta riset så måste man använda ett ris som inte klibbar. Jag använder Uncle Ben's långkorniga. Den klibbar aldrig och passar därmed perfekt till denna rätten. 

Detta receptet räcker till ca 8-10 personer så man kan halvera receptet om man vill. Man behöver dock inte halvera mängden saffran.

Ingredienser: 
Ris för 8-10 personer
1 frp saffran
1 frp berberisbär
2 kg kycklingben/kycklingklubbor
2 st auberginer
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré 
2 st stora eller 4 st små gula lökar
4-6 st vitlöksklyftor
1-2 tsk sju kryddor
Salt 
Svartpeppar
Vitpeppar
Rapsolja
Smör
1 msk socker
Gör så här:
Stek kycklingen i en gryta så att den får fin färg runt om. 
Krydda med salt och peppar.
Lägg över i en långpanna. 
Skär löken i strimlor och stek dem mjuka. 
Skär auberginer i bitar och stek tillsammans med löken. 
Hacka vitlöken och lägg ner i grytan. 
Häll på krossade tomater och tomatpuré. 
Krydda med salt, peppar och sju kryddor. 
Späd ev med lite vatten för att få lite mer såsig konsistens.
Häll röran över kycklingen och ställ in i ugnen på 250 grader tills kycklingen är genomstekt. 
 
Lägg bären i blöt i några minuter. 
Stek dem sedan i smör och strö över  socker.
Blanda runt och stek på svag värme i några minuter så att sockret karamelliseras.
Ställ dem åt sidan och låt svalna. 
Skölj riset och koka det nästan klart. 
Blanda ut saffran i ett glas med varmt vatten. 
När riset är klart så hälls det över i en skål. 
Häll olja i botten på en gryta.  
Lägg i några matskedar av riset så att det täcker botten. 
Ös lite utav saffransblandningen över riset. 
Fortsätt sedan på samma sätt och varva ris och saffransblandningen. 
Sätt lock på grytan och låt stå några minuter på medelhög värme. 
Passa så att det inte blir för varmt och bränns i botten. 
Servera allt på ett stort fat. 
Lägg ris i mitten och kycklingen runt om tillsammans med auberginer. Strö bären över riset. 
Servera med naturell yoghurt.





1 Aisha skriven

Oj så gott det ser ut, det ska testas insha Allah :)

Svar: Ja testa det in shaa Allah! Supergott verkligen
Jossans Mat

2 Aisha skriven

Oj så gott det ser ut, det ska testas insha Allah :)

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: