Basbousa - Arabisk mannagrynskaka

Basbousa är en arabisk kaka baserad på mannagryn, den är smaksatt med apelsinblomvatten. Om man inte hittar apelsinblomvatten eller inte gillar det så kan man helt enkelt utesluta det ifrån receptet. 

 

Ingredienser:
1 paket mannagryn (500g)
2 dl mjöl
2 dl kokos + till att bröa formen
1 ½ msk vaniljsocker
200 g smält smör + 1 msk till formen
3 msk bakpulver
2 msk apelsinblomvatten
4 dl socker
4 dl naturell yoghurt
2 dl socker + 3 dl vatten (sockerlag)

Mandel till dekoration 

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser, häll sedan i det smälta smöret och yoghurten och apelsinblomvatten.
Rör ihop till en deg och låt vila i 30 minuter. 

Skålla mandeln. 

Tryck ut degen i en bröad form eller långpanna använd kokosflingor att bröa med.
Fukta fingrarna med vatten då och då så är det lättare att få ut degen.
Skär "diamanter" med en fuktad kniv.
Dekorera med mandel.
Grädda i 40 minuter på 175 grader. Koka ihop sockret och vattnet till en sockerlag. Ca 10 minuter brukar räcka. 
När kakan har gräddats klart så får man skära den ytterligare en gång i samma spår som tidigare.
Häll sockerlag i spåren.
Lägg i formar innan servering. 







1 Anonym skriven

Kaan jag lägga rosetten istället för apelsinblomvattwb

Svar: Ja om du gillar det. Annars kan du utesluta.
Jossans Mat

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: