Bamya/Bamia - Köttgryta med Okra

När vi besöker min syster i Växjö så brukar vi handla från en liten affär med arabisk mat. De senaste ggr har jag blivit överraskad. De hade bland annat Na'na som är färsk mynta, den kan inte alls jämföras med den som säljs i vanliga butiker. Den smakar och doftar så mycket mer.

 

Sist vi var där så hade de Bamya/Bamia som är okra, det var faktiskt första gången någonsin som jag såg färska sådana. Inuti okran så finns en vätska som fungerar som bindningsmedel och gör därmed såsen tjock. 

 

Ingredienser:

Ca 400 g grytbitar av nöt

Ca 300 g färsk Okra (finns fryst eller på burk också)

Buljongtärning

2 rejäla msk tomatpuré

Sjukryddor

Paprikapulver

Salt

Svartpeppar

 

Gör så här:

Skär köttet i mindre bitar.

Bryn dem och krydda med salt och svartpeppar.

Häll på vatten och lägg i en buljongtärning.

Låt koka ca 4 timmar, fyll på med mer vatten vid behov.

Tina okran om du använder fryst.

Skär bort skaftet på okran.

När ca 3 timmar har gått så läggs okran ner i grytan och kokar med.

Häll på tomatpuré.

Krydda med  sjukryddor och paprikapulver efter smak.

 



Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: