Labneh - Färskost

Jag har länge velat testa att göra egen färskost, labneh som det kallas i arabiska sammanhang.
Den passar utmärkt att äta tillsammans med bröd eller som ett tillbehör till mat. Vid servering är det gott att strö lite torkad mynta över. Jag valde att göra dem till bollar och lägga i olivolja, men vill man inte det så kan man servera den som den där. Att göra labneh är inget man gör på en dag, det tar hela 3 dagar att få den klar. Det är endast två ingredienser som behövs, naturell yoghurt och salt. Jag använde laktosfri naturell yoghurt, men man kan använda vilken yoghurt som man nu än gillar dock inte smaksatt. 

Ingredienser:
1 liter naturell yoghurt
1 msk salt
Ev olivolja

Gör så här:
Blanda yoghurten med saltet.
Häll yoghurten i en sådan sil som jag visar på bilderna.
Har man ingen sådan, så fungerar det bra med en kökshandduk.
Man behöver en hög skål så att inte själva yoghurten når botten.
Vätskan som samlas i skålen ska alltså inte nudda yoghurten som är i silen/handduken.
Om man använder en kökshandduk så knyter man ihop ändarna på den, eller knyter ihop med ett gummiband.
Låt stå i kylen i 3 dagar.
Häll bort vätskan då och då som kommer att samlas i skålen.
När 3 dagar har passerat så ser man att yoghurten har fått en fast konsisten.
Då är den klar att ätas.
Vill man så rullar man dem till bollar och lägger i en skål eller burk med olivolja i.
Annars går det bra att ha den som den är.

 
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: