- 125 g mörk choklad
- 2 äggulor
- rivet skal från 1/2 apelsin
- 1 msk färskpressad apelsinjuice
- 3 msk starkt kallt bryggkaffe
- 3 dl vispgrädde
- 3 msk florsocker
Kanderade nötter
- 1/2 dl socker
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk vispgrädde
- 1 1/2 dl sötmandel
- 1 1/2 dl hasselnötter
- rivet skal av 1 apelsin
150-200g mörk choklad
Gör så här:
Mousse: Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna lite.
Blanda äggulor, apelsinskal, apelsinjuice och kaffe i en bunke.
Vispa grädden med florsocker, inte för hårt.
Rör ner chokladen i äggsmeten.
Vänd ner grädden.
Rör försiktigt till en slät mousse.
Fördela moussen i portionsformar.
Ställ i kylen minst 1 timme.
Chokladdekoration
Smält chokladen över vattenbad
Ringla med hjälp av en sked ut valfritt mönster på bakplåtspapper.
Låt stelna ordentligt i kylen.
Kanderade nötter
Sätt ugnen på 200ºC.
Smält smöret.
Tillsätt socker, mjöl och grädde.
Låt koka ca 1/2 minut under ständig omrörning.
Blanda ner mandlar, hasselnötter och apelsinskal i smörblandningen.
Bred ut massan på en bakpappersklädd plåt, se till att nötterna inte ligger på varandra.
Ställ in nötterna i ugnen ca 10 minuter.
Ta ut dem och låt svalna.
Bryt loss mandlar och nötter från varandra.
Hacka dem grovt.
Servera chokladmoussen med de kanderade nötterna och chokladdekorationen.
