Apelsinchokladmousse med kanderade nötter

Ingredienser:
  • 125 g mörk choklad
  • äggulor
  • rivet skal från 1/2 apelsin 
  • 1 msk färskpressad apelsinjuice
  • 3 msk starkt kallt bryggkaffe
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk florsocker

Kanderade nötter

50 g smör
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk vispgrädde
  • 1 1/2 dl sötmandel
  • 1 1/2 dl hasselnötter
  • rivet skal av 1 apelsin
Chokladdekoration 
150-200g mörk choklad  

Gör så här:
Mousse: Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna lite.

Blanda äggulor, apelsinskal, apelsinjuice och kaffe i en bunke.

Vispa grädden med florsocker, inte för hårt.

Rör ner chokladen i äggsmeten.

Vänd ner grädden.

Rör försiktigt till en slät mousse.

Fördela moussen i portionsformar.

Ställ i kylen minst 1 timme.

 

Chokladdekoration

Smält chokladen över vattenbad

Ringla med hjälp av en sked ut valfritt mönster på bakplåtspapper.

Låt stelna ordentligt i kylen.

 

Kanderade nötter

Sätt ugnen på 200ºC.

Smält smöret.

Tillsätt socker, mjöl och grädde.

Låt koka ca 1/2 minut under ständig omrörning.

Blanda ner mandlar, hasselnötter och apelsinskal i smörblandningen.

Bred ut massan på en bakpappersklädd plåt, se till att nötterna inte ligger på varandra.

Ställ in nötterna i ugnen ca 10 minuter.

Ta ut dem och låt svalna.

Bryt loss mandlar och nötter från varandra.

Hacka dem grovt.

Servera chokladmoussen med de kanderade nötterna och chokladdekorationen.

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: