Khobz bel tuun - Tonfiskfyllda gifflar

Detta är nordafrikanska gifflar som är fyllda med tonfisk, oliver och harissa. Harissan är en slags chilipasta som används flitigt i det nordafrikanska köket. Om man inte vill ha gifflarna starka så kan man minska på mängden eller byta ut mot lite tomatpuré istället. Gifflarna är godast nygräddade, men man kan självklart frysa in dem. 

Deg:
4 dl vatten (37 grader)
1/2 pkt jäst
10-12 dl vetemjöl
1 dl rapsolja
Salt

Fyllning:
3 burkar tonfisk i vatten
Ca 2 dl oliver med pimento
5-6 msk olivolja
3 msk ajvar
1-2 tsk harissa
Salt

Dekoration:

Svarta kumminfrön

Gör så här:
Fyllning:

Häll av vattnet från tonfisken.
Lägg i en bunke och lös upp "klumpar" med en sked.
Häll på olivoljan och blanda runt.
Skiva oliver och blanda ner i tonfisken tillsammans med ajvar och harissa. Salta en aning.

Degen:
Lös upp jästen i vattnet, blanda därefter ner resterande ingredienser.
Arbeta degen väl för hand ca 5 min.
Jäs i bunke 25 min.
Dela degen i fyra delar.
Kavla ut varje deg på mjölat bakbord till en tallriksformad storlek.
Skär i 8 trekanter, lägg fyllning på varje trekant och rulla ihop.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad ägg och strö över svarta kumminfrön eller andra frön man gillar. Grädda ca 10 min i 200 grader.

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: