Att göra egna donuts hemma är inte så svårt. Det kräver lite tid bara, men det är roligt så tiden är inget problem. Receptet hittade jag i en veckotidning för länge sedan, jag har dock korrigerat det en aning. Receptet räcker till 20-25 st donuts.
Ingredienser:
25 g jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
2 ägg
Ca 10-11 dl mjöl
1 l rapsolja
Valfri dekoration t.ex. kokos, strössel, nötter
Glasyr:
75 g smör
5-6 dl florsocker
1/2 dl mjölk
2 msk kakao
Gör så här:
Smula ner jästen i en skål.
Smält smöret i en gryta och häll i mjölken.
Värm till 37 grader.
Häll mjölkblandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt socker, salt, ägg och 5-6 dl av mjölet.
Arbeta till en smet.
Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en deg.
Degen ska vara lite kletig.
Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut degen så att den blir ungefär 1 cm tjock.
Ta ut rundlar med någon form av mått som är ca 8 cm i diameter.
Ta ut ett litet hål i mitten.
Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter.
Värm upp olja i en gryta till 180 grader.
Fritera ett par donuts åt gången i ca 1 minut eller tills de fått en fin färg. Låt rinna av och svalna på hushållspapper.
Glasyr:
Smält smöret i en gryta och låt det svalna.
Vispa ihop smöret med florsocker och mjölk.
Börja med 5 dl florsocker och tillsätt resten av florsockret senare om glasyren känns för lös.
Tillsätt kakao och rör ihop till en len glasyr.
Doppa donutsen i glasyren och garnera med valfri dekoration.
Bjuder du på dessa när vi kommer upp?